Is koolzaad olie gezond als omega-6 supplement?

De meeste wetenschappelijke studies wijzen op een ideale verhouding van 1:1. 

Wat betreft koolzaadolie gaat het niet zozeer om de alleen ratio van de vetzuren, maar ook om de manier waarop de olie tot stand komt. 90% van de koolzaadolie komt van genetisch gemodificeerde koolzaadplanten (vervolgens wordt het canola-olie genoemd). 

En het overgrote deel van deze olie wordt verkregen door een verhittingsproces (tot ongeveer 260 graden celsius) waarbij hexaanzuur wordt gebruikt. Het gevolg is dus dat je een flesje met geoxideerde omega-3 en omega-6-vetzuren koopt, oftewel een bron van onstekingsveroorzakende vrije radicalen dus. 

Als ik het goed begrijp hebben ze het bij het screenshot van natuurdiëtisten over een verhouding van omega-3 tot omega-6 van 1:2,5 om bijvoorbeeld de groei van kanker af te remmen. Dit is opzich niet zo gek, want een overschot van geoxideerde omega-6-vetzuren leidt in principe tot een toename in vrije radicalen en vrije radicalen spelen een belangrijke rol in de behandeling van kanker. Ze vallen kankercellen aan (en ook gezonde cellen).

Daarom mogen sommige mensen die onder behandeling zijn van kanker geen extra antioxidanten of bepaalde vitaminen nemen, omdat dit het behandelingsproces verstoort. Antioxidanten beschermen een gezond persoon tegen vrije radicalen, maar bij een kankerpatiënt beschermen die vrije radicalen juist weer tegen kanker. 

Als je geen kanker hebt dan heb je deze extra vrije radicalen beslist niet nodig, dus ik vraag me af hoe wenselijk een scheve verhouding is waarbij omega-6-vetzuren de boventoon voeren. 

Wat betreft het gebruik van koolzaadolie als een soort omega-6 supplement.: Ik denk dat we uit onze normale voeding al genoeg omega-6 vetzuren halen. Als je noten (amandelen, macadamia's, walnoten) en zaden (pompoenpitten, hennepzaad) eet dan krijg je al een aardig wat omega-6 vetzuren binnen. 

Als je dit toch wil aanvullen met omega-6 vetzuren dan zou ik kiezen voor koudgeperste hennepolie, omdat je dan zeker weet dat je geen geoxideerde en ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren binnenkrijgt. Koolzaadolie zou dan ook een optie kunnen zijn, mits ook koudgeperst.