Geen honger, maaltijden overslaan, vet eten, lichaam forceren .. klinkt allemaal niet prettig. Wat nu?

Ik snap dat het in eerste instantie raar aandoet. Maar het ketogeen dieet is een uiterst voedzaam dieet. 

Onderdelen zoals gezond eten, veel groente en veel afwisseling vormen nog steeds belangrijke peilers onder het ketogeen dieet! 

Op onze website hebben we hier een artikel over geschreven genaamd Het Belang van een Voedzaam Ketogeen Dieet

En natuurlijk klinkt 'forceren' als iets onnatuurlijks of ongezonds, maar dit is slechts een kwestie van hoe je dingen formuleert en hoe je taal gebruikt om een idee over te brengen.

Je zou ook kunnen zeggen dat je met het ketogeen dieet juist je "lichaam ontlast omdat je je alvleesklier niet meer forceert om altijd maar weer een stoot insuline af te geven bij de zoveelste maaltijd met koolhydraten op een dag, in verwoede pogingen om de suikerspiegel op een gelijk niveau te houden" 

Vanuit dit perspectief is een koolhydraatrijk dieet juist weer de eetwijze die het lichaam forceert tot bepaalde fysiologische stappen.

Wat je met het ketogeen dieet doet is je lichaam herprogrammeren en je stofwisseling anders inrichten, waardoor je mitochondriën (energiefabriekjes in het lichaam) meesters worden in het gebruiken van vetzuren als energiebron. 

Je bent vervolgens dus niet meer afhankelijk van een dosis suiker om de zoveel tijd, omdat je lichaam altijd een energievoorraad bij zich draagt in de vorm van: 

a) Lichaamsvet, of 
b) Vetten in je spijsverteringskanaal uit bijvoorbeeld een salade met avocado, gekookt ei, komkommer, , sardientjes, ijsbergsla en olijfolie. 

Gaandeweg het ketogeen dieet wordt je steeds beter in het benutten van deze vetten en je lichaam heeft als gevolg hiervan minder honger. 

Ik hoop dat ik je (begrijpelijke) scepsis enigszins weg heb weten te nemen. Het is goed dat je zo kritisch bent ten opzichte van nieuwe benaderingen van dieet en voeding. Het laat zien dat je het een belangrijk onderdeel van je leven vindt en dat is top!