Is Keto een dieet of een levensstijl?

Het Ketogeen Dieet kun je gebruiken als een instrument om jezelf 'vetgeadapteerd' te maken. Dit houdt in dat je gedurende de 2-3 maanden dat je voor het eerste keer het dieet volgt vrij streng jezelf onthoudt van de consumptie van koolhydraten. 

Tijdens dit proces herprogrammeer je je mitochondriën (energiefabriekjes in je lichaamscellen) om efficiënter vetzuren te verbranden. 

Als je het Ketogeen Dieet 2-3 maanden hebt gevolgd dan ben je volledig vetgeadapteerd, wat inhoudt dat je lichaam in staat is op veel makkelijker het opgeslagen vet in jouw lichaam om te zetten in brandstof. 

Dit betekent dat je minder honger en trek hebt gedurende de dag, omdat je lichaam energie kan vrijmaken uit het vet wat je bij je draagt (op de heupen bijvoorbeeld).

Je kunt dus afvallen zonder daadwerkelijk honger hebben of vermoeidheid te ervaren. Daarom is werkt het dieet ook zo effectief in combinatie met intermittent vasten. 

Als je eenmaal vetgeadapteerd bent na eerste ketogene periode kun je als het ware gaan 'pendelen' tussen een ketogeen dieet en het Paleo dieet, waarbij je iets soepeler om kunt gaan met de consumptie van koolhydraten. 

Je houdt dan een low-carb lifestyle aan waarbij je af en toe een periode in ketose gaat. Dit is ook hoe ik het persoonlijk aanpak. 

Het is goed om de volgende artikelen te lezen: