Kan je na X aantal dagen weer moeiteloos overstappen op Paleo?

Je kunt het ketogeen dieet inderdaad 60 dagen volgen als instrument om vet te verbranden. Wat je met het ketogeen dieet doet is, is dat je de koolhydraten uit je dieet schrapt en ook hierna kun je nog de voordelen van dit dieet ondervinden, terwijl je weer terugschakelt op een Paleo eetwijze met iets meer koolhydraten. 

Hoe dit werkt? Ik leg het je uit. 

Wanneer je het ketogeen dieet gaat volgen, dan schrap je dus vrijwel alle koolhydraten uit je voedingspatroon. Je dwingt je lichaam om vet te gaan gebruiken als brandstof. Als je dit gedurende een langere periode volhoudt (ongeveer de 60 dagen die jij voor ogen hebt) dan raakt je lichaam 'vetgeadapteerd'. 

Vetgeadapteerd zijn betekent dat de mitochondriën (energiefabriekjes in jouw lichaamscellen) zich hebben aangepast om efficiënter vetzuren te verbranden. Na 60 dagen ketogeen dieet heb je dus je metabolisme geherprogrammeerd om makkelijker vetten te verbranden. 

Het effect hiervan zul je ook blijven ervaren als je weer overschakelt op een Paleo leefwijze met een beperkte consumptie van koolhydraten. De energiefabriekjes in je lichaam zijn immers ingesteld op 'vetverbranding'.